Buffel en Noordhinder ’tronen’ naar Koningskade

Op zaterdag 7 februari aanstaande worden het museumschip de Buffel en het lichtschip Noord-Hinder verplaatst naar hun nieuwe plek aan de Koningskade. Dit schouwspel is natuurlijk een lust voor het oog, en de nieuwe ligplaats een kroon op de werkzaamheden aan de Koningskade.

Om 8.00 uur wordt gestart met het verplaatsen van het lichtschip 12 Noord-Hinder. Sleepboten zullen dit markante schip verslepen van de Koopvaardijhaven aan de Kanaalweg naar de karakteristieke vestinghaven. In verband met de benodigde manoeuvreerruimte wordt de Noord-Hinder eerst in de haven het Groote Dok geparkeerd. Diezelfde ochtend zijn de werkzaamheden in het Droogdok al in volle gang. Een hele uitdaging, want het waterpeil in het dok moet flink omhoog worden gebracht om de Buffel van het achterdok naar voren te kunnen vlotten. Als dit is gelukt, kan de schipdeur die het dok afsluit, weggehaald worden. De weg is dan vrij voor de Buffel om het dok te verlaten. Naar verwachting wordt dit unieke schip rond de middag naar de Museumkade verplaatst, waar het zijn vaste plek krijgt. Aansluitend kan het lichtschip Noord-Hinder naar zijn vaste plek worden gebracht.

De dagen erna worden alle aansluitingen en verbindingen tip top in orde gemaakt. Als woensdag 11 februari dan de AMS Bernisse ook zijn vaste plek krijgt, is het plaatje compleet voor de officiƫle opening in het weekend van 27,28 en 29 maart.