Lezingen

Beste vrienden en vriendinnen,

De lezingen over de ‘Voorne-Putten én de Tweede Wereldoorlog’ worden hervat. Op donderdagavond 26 september 2019 gaat Arie van den Ban weer verder met de lezingenreeks ‘Voorne-Putten én de Tweede Wereldoorlog’. Ook Rob de Jong komt dit seizoen weer een interessante lezing bij ons geven. We gaan beginnen aan een nieuw seizoen van september t/m december 2019. Lees meer over deze lezingen in de omschrijvingen. De lezingen zullen op donderdagavond gehouden worden in gehoorzaal “De Cruyttoren” van Historyland aan de Ravenseweg 11c te Hellevoetsluis. De Cruyttoren” want de Stichting Historisch Genootschap “De Cruyttoren” blijft bestaan als organisatie die zich onder andere bezighoudt met bevorderen van historisch besef onder meer door het houden van lezingen. Het is een besloten organisatie waarvan iedereen “vriend” kan zijn. Daaraan zijn geen kosten verbonden. Ook de lezingen blijven gratis.

Wij stellen het wel op prijs als u donateur zou willen zijn van de Stichting Historyland. Dat kan vanaf €37,- per jaar met dan het hele jaar door toegang tot het museum (zowel binnen als buiten). Voor de duidelijkheid we hebben dus twee stichtingen op de Ravenseweg. Als u vriend bent van Stichting Historisch Genootschap “De Cruyttoren” kunt u gratis lezingen bijwonen maar niet het museum bezoeken. Voor het Historyland hebben we dringend behoefte aan vrijwilligers voor diverse werkzaamheden in verschillende categorieën waaronder groenvoorzieningen, schoonmaak- en onderhoud werkzaamheden, verkoopwerkzaamheden, bedienen in de theetuin maar natuurlijk ook surveilleren of rondleidingen geven.

We hopen dat wij u naar genoegen te hebben ingelicht en zien u graag op onze lezingen in de gehoorzaal “De Cruyttoren” van Historyland. Daarom ons verzoek of u zo spoedig mogelijk door wilt geven bij welke lezingen u aanwezig zal zijn. Dit kunt u doen per email naar cruyttoren@historyland.nl , via de website www.decruyttoren.nl of door middel van bijgaand formulier te retourneren naar Ravenseweg 11c, 3223 LM Hellevoetsluis.

Met vriendelijke groet,

Arie en Lisa

PROGRAMMA SEPTEMBER T/M DECEMBER 2019

Lezing: Voorne-Putten én de Tweede Wereldoorlog 26 t/m 32 met PowerPointpresentatie door Drs. Arie van den Ban. Lay-out en techniek Michael van Eden. Donderdagavond 26 september, 3, 10, 17 en 31 oktober, 7, 21 en 28 november en 12 december 2019.


Een uitgebreide lezingenreeks over de eilanden in oorlog met af en toe “uitstapjes over de grens” met aandacht voor oorlogshandelingen in de wereld. Meer dan 2.000 foto’s en honderden films geven een impressie van het oorlogsgebeuren op de eilanden en daarbuiten. Veel aandacht is besteed aan oude foto’s van de dorpen en steden op het eiland van toen en nu. U zult verbaasd zijn hoe alles veranderd is.

Lezing: Dat waren nog eens tijden met PowerPointpresentatie en muziek door Rob de Jong: donderdagavond 14 november 2019.


Na meer dan tien jaar lezingen en presentaties is het tijd voor een terugblik op de programma’s van de afgelopen jaren. Er is veel materiaal dat niet gebruikt is uit tijd- of plaatsgebrek, maar dat eigenlijk net zo interessant is als het wel gebruikte. Daarnaast ook een aantal ‘oude bekenden’ uit de programma’s:

  • Hier encore: Het tragische leven van Edith Piaf
  • Ben je in Rotterdam geboren: De oasebar
  • Napoleon na Waterloo.
  • Moliere: met ‘De ingebeelde zieke’ en ‘De burgeredelman’
  • Zou die school er nog wel zijn: Opstel
  • Sentimental journey: nostalgische beelden van voorwerpen en verdwenen beroepen.

Met de muziek van: o.a. Edith Piaf – Kees Korbijn – Jaap Valkhoff– Arie Valkhoff – Jean Baptiste Lully – Frank Sinatra – Reinhard Mey