Lezingen

Beste vrienden en vriendinnen,

De lezingen over de ‘Voorne-Putten én de Tweede Wereldoorlog’ worden hervat. Op donderdag 10 januari 2019 gaat Arie van den Ban weer verder met de lezingenreeks ‘Voorne-Putten én de Tweede Wereldoorlog’. We gaan beginnen aan een nieuw seizoen van januari t/m mei 2019. Lees meer over deze lezingen in de omschrijvingen. De lezingen zullen op donderdagavond gehouden worden in gehoorzaal “De Cruyttoren” van Historyland aan de Ravenseweg 11c te Hellevoetsluis. De Cruyttoren” want de Stichting Historisch Genootschap “De Cruyttoren” blijft bestaan als organisatie die zich onder andere bezighoudt met bevorderen van historisch besef onder meer door het houden van lezingen. Het is een besloten organisatie waarvan iedereen “vriend” kan zijn. Daaraan zijn geen kosten verbonden. Ook de lezingen blijven gratis.

Wij stellen het wel op prijs als u donateur zou willen zijn van de Stichting Historyland. Dat kan vanaf €35,- per jaar met dan het hele jaar door toegang tot het museum (zowel binnen als buiten). Voor de duidelijkheid we hebben dus twee stichtingen op de Ravenseweg. Als u vriend bent van Stichting Historisch Genootschap “De Cruyttoren” kunt u gratis lezingen bijwonen maar niet het museum bezoeken. Voor het Historyland hebben we dringend behoefte aan vrijwilligers voor diverse werkzaamheden in verschillende categorieën waaronder groenvoorzieningen, schoonmaak- en onderhoud werkzaamheden, verkoopwerkzaamheden, bedienen in de theetuin maar natuurlijk ook surveilleren of rondleidingen geven.

We hopen dat wij u naar genoegen te hebben ingelicht en zien u graag op onze lezingen in de gehoorzaal “De Cruyttoren” van Historyland. Daarom ons verzoek of u zo spoedig mogelijk door wilt geven bij welke lezingen u aanwezig zal zijn. Dit kunt u doen per email naar cruyttoren@historyland.nl , via de website www.decruyttoren.nl of door middel van bijgaand formulier te retourneren naar Ravenseweg 11c, 3223 LM Hellevoetsluis.

Met vriendelijke groet,

Arie en Lisa

PROGRAMMA JANUARI T/M MEI 2019

Lezing: Voorne-Putten én de Tweede Wereldoorlog 11 t/m 23 met PowerPointpresentatie door Drs. Arie van den Ban. Lay-out en techniek Michel van Eden. Donderdagavond .10, 17, 24 en 31 januari, 7, 14 en 21 februari, 7, 21 en 28 maart, 4, 18 en 25 april en 16 en 23 mei 2019.


Een uitgebreide lezingenreeks over de eilanden in oorlog met af en toe “uitstapjes over de grens” met aandacht voor oorlogshandelingen in de wereld. Meer dan 2.000 foto’s en honderden films geven een impressie van het oorlogsgebeuren op de eilanden en daarbuiten. Veel aandacht is besteed aan oude foto’s van de dorpen en steden op het eiland van toen en nu. U zult verbaasd zijn hoe alles veranderd is.

 

Lezing: En France met PowerPointpresentatie door Rob de Jong: Donderdagavond 11 april 2019.


Een programma over de achtergronden van dit vakantieland met…

 1. – La Douce France
 • Intro: algemeen, de hoofdstad en de symbolen van de Republiek. Charles Trenet zingt ‘Douce France’ en Michel Sardou zingt de ‘Marseillaise’.
 • Eten en drinken. Joe Dassin zingt ‘le petit pain au chocolat’
 • Een beetje sport
 • De literatuur
 • De taal: komische misverstanden, ‘vreemde’ spreekwoorden, eponiemen (woorden en begrippen vernoemd naar Franse personen) en heel veel tips voor het verstaan en spreken van alledaags Frans (heb ik vele jaren Franse les gekregen en versta ik ze nog steeds niet!)
 1. – Van Gallia tot lid van een verenigd Europa
 • In vogelvlucht belangrijke momenten uit de geschiedenis van Frankrijk. (we zijn tenslotte leden van een historisch genootschap).
 • De Kelten
 • De tijd van de Romeinen
 • De honderdjarige oorlog en Jeanne d’Arc
 • Lodewijk XIV
 • De Revolutie
 • De eerste wereldoorlog

Afgewisseld door chansons en muziek van o.a. Jean Baptiste Lully, Michel Sardou, Boris Vian, Mouloudji, Patrick Bruel en Patricia Kaas.